Çfarë është OriginAL?

OriginAL është një program i ri i nisur nga GERMIN dhe Global Albanians Foundation, i cili synon të ofrojë një përvojë vullnetare, arsimore dhe kulturore për të rinjtë shqiptarë të Diasporës (18-24 vjeç) në vendet e tyre të origjinës. Qëllimi është që të forcohet ndjenja e tyre e identitetit etnik dhe të krijohen lidhje afatgjata, veçanërisht ndërmjet tyre dhe bashkëmoshatarëve nga vendet e origjinës . OriginAL është modeluar sipas idesë së Birthright Israel, dhe programe të ngjashme në vende të tjera, dhe do të nisë në verën e vitit 2022. Ne planifikojmë të sjellim të paktën 40 të rinj shqiptarë nga e gjithë bota për dy javë në Shqipëri dhe Kosovë si një vit fillestar, dhe për të ndërtuar këtë numër në qindra e më pas mijëra të rinj shqiptarë nga e gjithë bota në pesë vitet e ardhshme.

A kam të drejtë të aplikoj?

Për t'u kualifikuar duhet të jeni/të keni:

  • Nga mosha 18-24 vjeç;
  • Të mos keni jetuar në Shqipëri apo Kosovë pas moshës 12 vjeçare;
  • Të mos keni kaluar më shumë se 3 muaj rresht në Shqipëri/Kosovë pas moshës 12 vjeçare;
  • Origjinë shqiptare;
  • Të paktën një prind apo gjysh/e shqiptar.

A ka një limit moshe?

Të gjithë të interesuarit për t'u bërë pjesëmarrës në udhëtimin e OriginAL duhet të jenë nga mosha 18 deri në 24 vjeç.

Si i merr OriginAL vendimet rreth sigurisë dhe shëndetit?

Ne do të bashkëpunojmë ngushtë me Ministrinë e Shëndetësisë së Shqipërisë dhe Kosovës, për të ruajtur shkallën më të lartë të sigurisë në udhëtimet tona.

A është e mundur të vazhdoj udhëtimin tim dhe të qëndroj në Shqipëri/Kosovë pas përfundimit të udhëtimit OriginAL?

Pjesëmarrësit e OriginAL mund të zgjasin qëndrimin e tyre nëse dëshirojnë, me shpenzimet e tyre. OriginAL nuk mbulon tarifat jashtë ditëve të planifikuara.

Përpara se të ktheheni në vendin tuaj të banimit, do të jeni përgjegjës për testin tuaj të Covid-19. Nëse del se jeni pozitiv ndaj Covid-19 gjatë afatit tuaj të zgjatjes së udhëtimit, do të jeni përgjegjës për të bërë rregullimet tuaja për karantinë.

Kjo, natyrisht, merret parasysh pasi të ketë mbaruar udhëtimi OriginAL.

Çka nënkupton për OriginAL të jesh “Shqiptar Etnik”?

Të jesh i lindur nga prindër shqiptarë ose të kesh prindër me origjinë shqiptare.

A kanë ndonjë ndikim këto udhëtime te njerëzit që marrin pjesë në to?

Programi OriginAL aspiron të jetë një ngjarje që ndryshon jetë, i cili u siguron të gjithëve që marrin pjesë një kuptim më të thellë të kulturës dhe përkatësisë së tyre etnike.

Jo vetëm që do të mësoni gjëra të reja, të takoni njerëz të rinj dhe të vizitoni vende madhështore që nuk i keni parë kurrë më parë. Gjithashtu do ta mbani mend këtë udhëtim si një aspekt jetik të rinisë dhe formimit të identitetit tuaj shqiptar për pjesën tjetër të jetës suaj.

Cila është politika e rimbursimit?

Ju nuk mund të merrni një rimbursim të plotë të depozitës suaj. Ju lutemi rishikoni vendimin tuaj përpara se të aplikoni, sepse aktualisht nuk ofrojmë opsione anulimi.

Si financohet OriginAL?

Ky ka qenë një projekt bashkëpunues që filloi me një mbledhje fondesh në internet, i cili tashmë ka mbledhur pothuajse 70% të fondeve të nevojshme për të mbuluar shpenzimet e programit.

Cilat janë aktivitetet dhe temat kryesore të çdo udhëtimi?

Mos u shqetësoni se nuk do i humbisni vendet që duhen parë në Shqipëri dhe Kosovë, duke filluar nga Muzeu i Krujës deri tek Kalaja e Prizrenit! Ekskursionet tona janë të plota dhe të përqendruara në shënjues të rëndësishëm të vendeve historike dhe kombëtare, arteve aktuale, kulturës, teknologjisë dhe përpjekjeve mjedisore, si dhe vlerave shqiptare si drejtësia sociale, kultura urbane dhe komuniteti.

Cili është roli i OriginAL? Ne bashkëpunojmë me organizatorët e udhëtimeve për t'u ofruar të rinjve shqiptarë dhuratën e një udhëtimi falas nëpër trojet shqiptare.

Cilat janë përgjegjësitë tona në të vërtetë? Të gjitha udhëtimet janë të koordinuara dhe janë vendosur standarde udhëzuese dhe cilësore, udhëzime procedurale dhe procedura të sigurisë. Çdo udhëtim i nënshtrohet gjithashtu kontrolleve gjithëpërfshirëse të kontrollit të cilësisë për të siguruar që ai përmbush standardet tona.

Me pak fjalë, udhëtimi krijohet dhe realizohet nga profesionistë të cilët i nënshtrohen një procedure rigoroze miratimi nga OriginAL, në mënyrë që të shijoni udhëtimin tuaj në maksimum!

Planet e mija më pengojnë të ndjek një udhëtim 14 ditor, por nuk dua ta humbas këtë mundësi. A mund të marr pjesë për më pak se 14 ditë?

Ne nuk japim mundësinë që pjesëmarrësit të qëndrojnë për një periudhë më të shkurtër. Secili pjesëmarrës duhet të qëndrojë në OriginAL nga data 10 deri 22 gusht.

A është OriginAL në gjendje të strehojë ata me paaftësi mjekësore, zhvillimore dhe fizike?

Absolutisht! Ne ofrojmë një numër të kufizuar ekskursionesh dhe akomodimesh të qasshme për të gjithë. Udhëtime për persona me aftësi të kufizuara mjekësore, zhvillimore dhe fizike, të tilla si Çrregullimet e Spektrit të Autizmit (ASD), dëmtime të shikimit ose dëgjimit, IBD dhe Sëmundja e Crohn, njerëz që përdorin karrige me rrota etj.

Ju lutemi na njoftoni për problemet tuaja shëndetësore paraprakisht, në mënyrë që të mund të përgatisim planet tuaja të akomodimit.

A është e mundur që të udhëtoj me partnerin tim?

Ju dhe partneri juaj mund të merrni pjesë për sa kohë që përmbushni kriteret që nevojiten për pjesëmarrje në udhëtimin e OriginAL.

Çka nëse sëmurem ose kërkoj kujdes mjekësor gjatë udhëtimit?

Shëndeti juaj është prioriteti ynë numër një! Një mjek në gatishmëri dhe spitalet e zonës janë në dispozicion në çdo kohë. Në raste të rënda, pjesëmarrësit do të zhvendosen në një vend tjetër për kujdes ekspert mjekësor, dhe nëse kërkohet, do të dërgohen në vendin e tyre të origjinës për trajtim të mëtejshëm.

A do të ketë anëtarë të stafit me ne gjatë gjithë udhëtimit?

OriginAL është, pa dyshim, një program i mbikëqyrur në të cilin udhëtoni në një mjedis grupor. Çdo turne udhëhiqet nga një Tour Educator dhe i bashkohet stafi që po mundëson që OriginAL të ndodhë. Grupi shoqërohet edhe nga një shofer autobusi.

Si do të udhëtojmë nëpër Shqipëri dhe Kosovë?

Ju do të udhëtoni me autobus si grup. Rregullat e OriginAL zbatohen për të gjitha udhëtimet, ofruesit e autobusëve turistikë dhe shoferët.

A nevojitet një pasaportë?

Po! Askush nuk mund të hyjë në Shqipëri apo Kosovë nëse nuk ka një pasaportë të vlefshme në shtetin e qëndrimit ose shtetësinë e dyfishtë të Shqipërisë/Kosovës.

Por sikur të mos kem ende pasaportë?

Nëse nuk keni tashmë një pasaportë, ju rekomandojmë që të filloni procedurën sa më shpejt të jetë e mundur.

Cilat alternativa pagese janë në dispozicion për mua?

Depozitat bëhen dhe përpunohen duke përdorur një sistem të sigurt pagesash online (PayPal). Pranohen gjithashtu karta krediti ndërkombëtare. Nuk ka asnjë mënyrë për të paguar me transferë bankare, para në dorë ose çek.

A është e sigurt për mua të jap informacionin e kartës time të kreditit dhe të paguaj depozitën time në internet?

Absolutisht. Të gjitha depozitat paguhen, menaxhohen dhe kthehen duke përdorur PayPal, i cili është 100% i sigurt.

Deklarata e qasshmërisë

OriginAL është i hapur për të gjithë të rinjtë shqiptarë nga e gjithë bota. OriginAL bën çdo përpjekje dhe investon shumë burime për t'u ofruar të gjithë pjesëmarrësve mundësi të barabarta.

Njerëzit me paaftësi mjekësore, zhvillimore dhe fizike si Çrregullimet e Spektrit të Autizmit (ASD), dëmtime të shikimit ose dëgjimit, IBD dhe Sëmundja e Crohn, njerëzit që përdorin karrige me rrota dhe të tjerë, janë të mirëpritur të bashkohen me ne.

Ju lutemi na njoftoni për problemet tuaja shëndetësore paraprakisht, në mënyrë që të mund të përgatisim planet tuaja të akomodimit.

Rregullimet e qasshmërisë për ndërtesat

OriginAL do të sigurojë që çdo ndërtesë ku do bëhet qëndrimi të ketë një qasje miqësore ndaj njerëzve me nevoja të veçanta.

Ne do të ofrojmë:

  • Hyrje të qasshme;
  • Tualete të qasshme;
  • Autobus të qasshëm;

A është e nevojshme të keni një vaksinë COVID-19 për të marrë pjesë?

Po, OriginAL-it mund t’i bashkohen pjesëmarrësit që janë vaksinuar plotësisht me dy ose më shumë vaksina të miratuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO). Doza më e fundit duhet të jetë marrë më shumë se 14 ditë para mbërritjes tuaj.

*Përndryshe, sipas ligjit, testi juaj Covid-19 nuk duhet të jetë më i vjetër se 48 orë.

A kërkohet një test për COVID-19 përpara se të kthehem në vendin tim të qëndrimit?

Varet nga politikat që ka vendi juaj lidhur me Covid-19. Nëse është e nevojshme, një test për Covid-19 do t'ju organizohet në Kosovë para se të ktheheni në shtëpi.

A është e nevojshme që unë të bëj një test për COVID-19 para se të udhëtoj?

Po, duhet të tregoni një test negativ PCR për COVID-19 brenda 48 orëve pas nisjes.

A është e vaksinuar shumica e popullsisë në Shqipëri dhe Kosovë?

Po, shumica dërrmuese e njerëzve tashmë janë të imunizuar. Në Shqipëri janë 1.22 milionë (42.8%) banorjanë të vaksinuar plotësisht dhe 820 mijë (43.8%) në Kosovë.

Jeni kurioz të dini më shumë?

Follow Us

Get ready! / Bëhuni gati!

Application will open on May 25th, 2022.

Aplikimi hapet më datë 25 Maj, 2022.