March 20, 2023

OrigjinAL: Rilidhuni me rrënjët tuaja shqiptare dhe krijoni kujtime të paharrueshme

Megjithëse detajet e një eksperience të caktuar mund të zbehen, ndjenjat dhe emocionet që e shoqërojnë atë mbeten të gdhendura në kujtimet tona përgjithmonë. OriginAL u krijua për t'u ofruar të rinjve shqiptarë në diasporë një mundësi për t'u rilidhur me rrënjët e tyre dhe për të parë vendin e tyre të origjinës nga një këndvështrim i freskët dhe emocionues.

Jemi jashtëzakonisht të lumtur që ia arritëm këtij qëllimi me edicionin inaugurues të OriginAL. Nëpërmjet programit tonë, ne ishim në gjendje të krijonim kujtime të paharrueshme, të krijonim miqësi të thella dhe të ngjallnim një sërë emocionesh që do të mbeten me pjesëmarrësit tanë për vitet në vijim.

Mos e besoni vetëm fjalën tonë. Ne u kemi kërkuar disa prej pjesëmarrësve tanë të kaluar që të ndajnë përvojat e tyre dhe të përshkruajnë se çfarë do të thotë OrigjinAL për ta. Dhe ne jemi të lumtur të ftojmë edhe më shumë të rinj në diasporë që të bashkohen me ne dhe të krijojnë kujtime dhe përvoja të paharrueshme.

Lexoni historitë e tyre dhe bëhuni pjesë e kësaj eksperience unike këtë vit duke iu bashkuar OriginAL. Lërini përvojat e tyre t'ju frymëzojnë dhe të ndezin kureshtjen ndërsa nisni udhëtimin tuaj me OriginAL.

Për të pasur këtë përvojë të jashtëzakonshme, APLIKONI TANI!

Dëshmitë

Frederika Perja ishte ndër 40 pjesëmarrëset që morën pjesë në OriginAL në gusht 2022. Duke pasur një përvojë të mahnitshme, ajo inkurajon të gjithë të rinjtë shqiptarë në diasporë që të aplikojnë për OriginAL 2023 dhe të bashkohen në aventurë. 

“Falë kësaj eksperience të pabesueshme, kam mundur të mësoj për kulturën dhe historinë e Shqipërisë dhe Kosovës”.

Përvoja ishte e mahnitshme për Daniel Danielin, kryesisht për shkak të njerëzve fantastikë që takoi gjatë rrugës dhe vendeve historike që pati privilegjin të vizitonte.

“Ishte një përvojë vërtet e pabesueshme për mua. Para së gjithash, për njerëzit që kam takuar që do t'i kem gjithmonë në zemrën time. Dhe së dyti, për vendet që pashë që ishin plot histori dhe më ndihmuan të kisha një perspektivë tjetër”, thotë Daniel.

Diellza Vejseli e cilëson OriginAL si një program që nuk ngjan me të tjerët dhe fton të rinjtë e tjerë të diasporës të marrin pjesë në këtë mundësi unike. 

“Në fund, na vjen keq për mundësitë që nuk shfrytëzuam dhe për vendimet që pritëm shumë gjatë për t’i marrë.”

Lidhja e Jetnis Avdijaj me Kosovën dhe Shqipërinë ka qenë gjithmonë e veçantë, por OriginAL e bëri atë edhe më të fortë. 

“Është një mundësi e shkëlqyer për të mësuar më shumë për këto dy vende, për të vizituar këto dy vende të bukura dhe për të takuar të rinj me të njëjtat dëshira dhe histori si ju.”

Elsa Vejseli e karakterizon OriginAL si një përvojë që të ndryshon jetën në mënyrën më të mirë të mundshme. 

“Unë thjesht u bëj thirrje të gjithëve që kanë të drejtë të aplikojnë dhe të përdorin diasporën e mrekullueshme që kemi si shqiptarë. Dhe me të vërtetë, ky projekt ka qenë kaq i vonuar. Dhe po, thjesht nuk duheni të humbni këtë mundësi të mrekullueshme.”

Ron Mehana, një pjesëmarrës nga Gjermania, inkurajon të gjithë ata që duan të mësojnë më shumë për rrënjët dhe origjinën e tyre shqiptare të bashkohen me OriginAL dhe të eksplorojnë vendet më të bukura me të rinjtë shqiptarë.

“Jam i sigurt se kjo do të jetë një eksperiencë e paharrueshme për ju ashtu siç është për mua. Mos gaboni të humbni këtë mundësi dhe aplikoni sa më shpejt që të jetë e mundur.”

Bledar Haxhiaj nga Italia sugjeron se OriginAL është një mundësi për ta shfrytëzuar maksimalisht. 

“Prindërit dhe miqtë e mi tani janë shumë të lumtur dhe krenarë për mua që kam marrë pjesë në këtë projekt.” 

Gjatë programit të parë OriginAL pati pjesëmarrës edhe nga Turqia. Për Sena Yapicin, gjyshërit e së cilës emigruan nga Shqipëria në Turqi dekada më parë, OriginAL ishte një program që e priste me padurim prej vitesh. 

“Emocionohem përderisa më kujtohen ende kujtimet Origjinale” Ishte më mirë se në ëndrrat e mia. Jam e sigurt që do të keni një nga kujtimet më të mira të jetës suaj”, shprehet Sena.

Sara Mishi, gjithashtu pjesëmarrëse nga Italia, e konsideron OriginAL një nga eksperiencat më të mrekullueshme që ka pasur ndonjëherë. 

"Merrni pjesë në këtë program sepse do të keni një përvojë të madhe për të njohur shumë njerëz nga shumë vende të tjera në botë dhe për të njohur rrënjët tuaja."

Kristina Zekollari, e lindur dhe e rritur në Greqi, dëshmon se OriginAL jo vetëm që e lejoi të rilidhej me rrënjët e saj, por edhe e ndihmoi të krijonte shumë miqësi domethënëse. 

“Nuk kam fjalë ta përshkruaj; do të jetë gjithmonë një përvojë që do ta ruaj në zemrën time.”

Dita Dreaj nga SHBA, thotë që kjo mundësi në fillim i dukej si 'e pamundur'

“Në fillim, mundësia dukej kaq joreale, por kjo është ajo që unë mendoj se e bën atë kaq të veçantë. Jo vetëm që përmbushi pritshmëritë e mia për atë që do të ishte përvoja, por e tejkaloi plotësisht atë”.

Këta janë vetëm disa nga të rinjtë shqiptarë në diasporë që morën pjesë në OriginAL 2022 dhe ndanë përvojat e tyre me ndikim me programin. Dëshmitë e pjesëmarrësve të kaluar flasin për aspektin transformues të kësaj përvoje, duke inkurajuar të tjerët të aplikojnë dhe të fillojnë këtë unike aventurë Megjithatë, qëllimi ynë është të arrijmë dhe të ndikojmë edhe më shumë tek të rinjtë shqiptarë në diasporë përmes OriginAL. Ftojmë të gjithë të rinjtë shqiptarë në diasporë të na bashkohen në OriginAL 2023!

Get ready! / Bëhuni gati!

Application will open on May 25th, 2022.

Aplikimi hapet më datë 25 Maj, 2022.